Lobbariverkosto eli Edunvalvontafoorumi kannattaa avoimuusrekisteriä – soveltamisalana eduskunta ja ministeriöt

Julkaistu alunperin 15.2.2021

Suomalaiset lobbarit ovat valmiita avaamaan lobbaustaan, joka on merkittävä osa

demokratiaa. Vaikuttamistyötä järjestöissä, yrityksissä ja vaikuttajaviestintätoimistoissa

tekevien ammattilaisten verkosto eli Edunvalvontafoorumi otti kantaa jo helmikuussa 2019

lakisääteisen avoimuusrekisterin puolesta. Vetoomuksen allekirjoitti 104 lobbaria.

  • Mietintö on hyvä pohja työstää loppuun sääntelyesitys. Kannatamme, että rekisteri on julkinen ja sen käyttö on maksutonta. Verkkopohjaisen rekisteri pitää olla ilmoitusvelvolliselle hallinnollisesti kevyt ja erittäin käyttäjäystävällinen.

  • Soveltamisalaksi on otettava eduskunta ja ministeriöt, koska lain tavoitteena on lainsäädännöllisen jalanjäljen avaaminen. Soveltamisalaa voidaan käytännössä saatujen kokemusten mukaan laajentaa myöhemmin.

  • Toimintailmoitukseen kirjattavien yhteydenottojen teeman on liityttävä mm. lakien tai budjettipäätösten valmisteluun eikä ulottaa sitä vapaamuotoisiin keskusteluihin politiikan ja talouden tilasta ja toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin.

  • Kannatamme, että toimintailmoitukseen kirjattava tieto kirjataan aihelähtöisesti. Lobbauksen kohteena olevan teeman ja aiheen on oltava relevanttia, jolloin vaikuttamistoiminnasta syntyy oikea kuva

  • Ehdotamme, että 4 §:ssä todetaan nykyistä selkeämmin, että toimintailmoitukseen merkitään vaikuttamistoiminnasta eduskunnassa ja ministeriössä valmisteluun tai päätöksentekoon liittyvä aihe kuten lakiesitykset, taloudelliset asiat ja periaate- ja suunnittelupäätökset ja siihen liittyvä yhteydenpidon kohde tai muu vastaava. Tämä helpottaa myös rekisteristä tietoja etsiviä henkilöitä ja tukee rekisterin tavoitetta avata lainsäädännöllistä jalanjälkeä.

  • Toimintailmoitukset olisi hyvä tehdä elokuun ja helmikuun loppuun mennessä. Se soveltuisi paremmin eduskunnan istuntokauteen kuin mietinnössä esitetyt huhtikuun ja lokakuun loppuun. Istuntokaudet rytmittävät vaikuttajatyötä tekevien toimintaa.

  • Ehdotamme, että eri sidosryhmistä koostuva neuvottelukunta aloittaa toimintansa jo ennen kuin rekisteri on käytössä eli se pitäisi asettaa pikimmiten lain hyväksymisen jälkeen. Neuvottelukunta voisi antaa asiantuntijaapua VTV:lle rekisterin käyttöön liittyvän ohjeistuksen valmistelussa. Neuvottelukunnan tehtävänä on laatia hyvä edunvalvontatapa, johon ilmoitusvelvollisuudet voivat sitoutua.

Tuomo Yli-Huttula, Edunvalvontafoorumin puheenjohtaja

Edellinen
Edellinen

Suomalainen edunvalvonta tarvitsee lisää avoimuutta – lobbauksen avoimuusrekisteri on tarpeen

Seuraava
Seuraava

Edunvalvontafoorumin huoneentaulu